Har noen stjålet bildet ditt?

Posted: 31/05/2017 in Filosofi

Selv om «alle» gjør det, er det ikke lov å bruke, dele, forandre og laste opp andres bilder uten lisens fra fotograf/eier. Jeg opplevde nettopp at en person stjal et av bildene mine, lastet det opp på en offentlig server uten å spørre eller kreditere meg og i tillegg satte seg selv som eier av bildet/som fotograf.

Foto: succo @ Pixabay.com

Jeg ble veldig oppgitt over dette. Om ikke dette var frekt nok, opererer dette nettstedet med en ‘CC BY-SA-lisens’, som betyr at hun gav bort rettighetene videre, slik at andre kan forandre, dele, kopiere og bruke bildet mitt, til og med til kommersielle formål. Dette var grunnen til at jeg valgte å ta rettslige skritt mot vedkommende. Jeg sendte henne en regning, som antageligvis vil gi henne et aldri så lite sjokk. Ja, dette er dyrt, rundt 5-6 000,- i bot. Det er vanlig å doble normal salgspris, og ekstra tillegg for mangel på lisens og enda et ekstra tillegg for mangel på kreditering.

Normalt lar jeg mye passere når det gjelder å «tyvlåne» bildene mine, så lenge folk krediterer meg, men det er likevel ulovlig. Det koster penger, tid og krefter å ta gode bilder. Det er ikke snakk om å reise forbi et sted og knipse et mobilbilde. I tillegg til å komme meg dit jeg skal fotografere, tar det tid å rekognisere området, stille inn utstyr, skyte bildet, prøve ut nye vinkler, skyte flere bilder, kjøre hjem igjen og så bruke tid på etterbehandling. Software koster også penger.

Hvordan kan du finne ut om noen bruker bildene dine uten lov?
«Google image search» er en add-on til nettleserne Firefox og Chrome, som gjør at du kan gå inn på bildet ditt, høyreklikke og så velge «Search image by Google». Da kan Google automatisk finne duplikater av bildene dine lastet opp på andre nettsteder. Google sin søkemotor er smart nok til å også finne endrede utgaver av ditt bilde, innen rimelighetens grenser.

Print-screen – Google Image Search

Har du blitt utsatt for bildetyveri?
Da kan du sende regning til vedkommende som har stjålet bildet. Denne malen kan du bruke.

Hvilke bilder har du lov til å bruke?
Hvis du får tillatelse av fotografen, så kan du bruke bildet, men da er det viktig at dere har en skriftlig avtale på hvor og når og hvordan bildet kan brukes. Det at du får lov å bruke bildet til ett prosjekt, betyr ikke nødvendigvis at du kan bruke det andre steder. Fotografen ønsker som regel å bli kreditert (at du setter navnet hans/hennes på bildet). Noen har også en tidsfrist over hvor lenge du kan bruke bildet. Alt dette er det viktig å få klarhet i på forhånd, og at du har avtalen skriftlig, slik at om det blir konflikt i ettertid, så har du noe å gå ut ifra.
Det finnes endel nettsteder der fotografer laster opp bilder de har tatt og gir videre alle rettigheter. Dvs at du kan fritt bruke bildene hvor som helst, forandre og dele dem, og du trenger ikke engang å kreditere fotografen. Et av disse nettstedene er Pixabay.com. Jeg har brukt mange bilder fra Pixabay på bloggen min. Selv om kreditering ikke kreves, velger jeg likevel normalt sett å oppgi fotografens navn.

Hva kan du gjøre hvis noen stjeler bildet ditt og laster det opp på f.eks amerikanske nettsteder som Flickr, Photobucket etc.?
Hvis noen har tatt bildet ditt fra ditt nettsted og lastet det opp ulovlig andre steder på internett, kan du ofte sende en mail til abuse@nettsted (f.eks abuse@flickr.com) Du kan kopiere det som står under her og bruke det i mailen for å få nettstedet til å fjerne bildet ditt. Bytt ut alt som står med rødt, slik at det passer. Jeg kan ikke garantere at det alltid fungerer, men for meg har det fungert både på Flickr og Photobucket:

NOTICE OF ALLEGED COPYRIGHT INFRINGEMENT
1. Identify the copyrighted work that you claim has been infringed, or; if multiple copyrighted works are covered by this Notice; provide a representative list of the copyrighted works that you claim have been infringed. Direct links to the original images or digital copies must be provided as proof of copyright:
LINK: Link-til-der-du-har-lastet-opp-ditt-bilde

Identify the material or link you claim is infringing (or is the subject of infringing activity) and that access to which is to be disabled, including at a minimum, if applicable, the URL of the link shown on the navn på nettstedet bildet er lastet opp, f.eks Flickr, Photobucket etc service where such material may be found:
LINK: Link-til-det-stedet-der-noen-har-lastet-opp-bildet-ditt-ulovlig

My contact information:
Name: Navnet ditt
Adress: Hele postadressen din, poststed og land
E-mail: Mailadressen din
Phone: Hele telefonnummeret ditt, inkludert landskode

I hereby state that I have a good faith belief that the disputed use of the copyrighted material is not authorized by the copyright owner, its agent, or the law (e.g., fair use)

I hereby state that the information in this Notice is accurate and, under penalty of perjury that I am the copyright owner, or authorized to act on behalf of the copyright owner or I am authorized to act under an exclusive right of the copyright that is allegedly infringed.

My electronic signature: Hele navnet ditt.

Best regards, Navnet ditt

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s