Slutt å streve sånn!

Posted: 17/03/2017 in Filosofi
girl-517555_640

Foto: Flachovatereza@Pixabay.com

Slutt med å streve sånn! Slutt å være så flink! Du må lære deg å slappe av. Ja, jeg snakker til deg, ja! Du fine, nydelige ungdom, som skal feire livet, men som heller brenner deg ut hver eneste dag, til og med i helga. Du som har sluttet å føle egenverdi om du ikke presterer. Du som aldri kan bli god nok. Hva er det det handler om – alt dette perfeksjonistmaset som gjør deg deprimert og gir deg angst? Hvordan havnet du der?

Tidligere fryktet foreldregenerasjonen at barna skulle være late. Nå frykter mange at barna skal brenne seg ut. Det har skjedd et stort hopp fra det å være god nok til å bli perfekt i alt, på alle områder. Det holder ikke å få 6-ere i alle fag. Du skal også være snill, ryddig, pen, slank, veltrent, ha perfekt hud, være hjelpsom og alltid tilgjengelig. Og hvis du ikke scorer full pott på disse områdene, er det i hvert fall viktig at du sprenger andre skalaer. Hvordan i allverden har disse tvangstankene fått sånt et uhyggelig rotfeste i deg? Å være perfekt fungerer en stund, men før eller siden vil du brenne deg ut og eller bli alvorlig syk. I de verste periodene har du antageligvis et stressnivå på høyde med en soldat i krigen. Du kan ikke slappe av, fordi kroppen din ikke husker hvordan det skal gjøre. Du klarer ikke å sitte stille ved et tre i naturen mer en to minutter, fordi du alltid har noe som skal gjøres – tror du. Det er dette som er skummelt. Hjernen din er en muskel, og hver eneste våkne øyeblikk trener du den i å tro at middelmådighet er for dårlig og at det er feil å slappe av. Nervesystemet ditt har blitt en motor som kjører videre selv om den lille stemmen i deg som skriker til deg om å stoppe, stadig blir mer ignorert. For den stemmen er der. Høyt nivå av stress opplever alle til tider, men det er ikke der du skal leve.

Hva er årsaken til denne perfeksjonist-trangen? Kanskje du en eller annen gang i livet, mens du følte deg sårbar, fikk stemplet inn i hodet at for å unngå en katastrofe, må du ta over kontrollen, og du føler at du har kontroll når du presterer blant eliten. Det får du bekreftet av foreldrene dine. Så flink du er! Det er riktig å være flin. Du følte kanskje at du kan kontrollere og holde borte vonde følelser ved å ha et kraftig fokus på andre ting. Er prestasjonskravet til deg selv egentlig en flukt fra noe vondt i deg selv, som du har holdt inne lenge?

Dette skulle jeg ønske noen hadde sagt til meg da jeg var 16 år.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s