Miljøvennlige julegaver

Posted: 27/10/2016 in Filosofi
abcd0005

Hjemmelaget grønnmynte-te

I gamle dager var det vanlig at man fikk EN julegave. Dette var gjerne en ting man hadde ønsket seg i lang tid, og gleden var stor da man åpnet gaven på julaften. Det har skjedd mye siden den tid. Vi har som regel mer penger og mer kjøpekraft, og hele det økonomiske systemet er bygd opp på at vi skal kjøpe, konsumere, for å ‘holde landets økonomi i gang’. Ikke bare er dette veldig dårlig utgangspunkt mtp at mens vi bader i overflod av ting, så dør barn av sult i andre deler av verden. Det er også et miljøproblem. Både produksjon, råmaterialer, transport og til slutt søppel krever enorme utslipp av CO2 og ofte miljøgifter.
Selv om staten ønsker at jeg skal handle og kjøpe, så har jeg ikke samvittighet til å være med i dette kjøpehysteriet. Ikke gjør det meg noe glad heller. Nedenfor har jeg listet opp noe julegaver som antageligvis er mer miljøvennlige enn å gi bort ting, som folk egentlig ikke trenger.

  1. Gavekort: på hjemmelaget middag, kino, konsert, teater eller andre opplevelser. Barnepass, tur i skogen, husvask, massasje,
  2. Hjemmelagde ting eller mat (småkaker, syltetøy, urtete, nøtteblanding, marsipan, vin, øl, såpe, lys, maleri, snekring, historie, eventyr, dikt)
  3. Kortreist og/eller økologisk mat
  4. Produkter man bruker opp, f.eks håndlagde såpestykker.
  5. Gi bort et kurs i noe du kan (internett, data, gitar etc)
  6. Finn flotte gaver på brukthandelbutikker.
  7. Gi bort ting du har som du ikke trenger mer, som du vet at noen blir glade for.
  8. Et personlig kort der du forteller den mottaker hva han/hun betyr for deg. Dette er kanskje det som varmer aller mest når man er over barnestadiet)

Miljøvennlig julepapir:
Pakk inn gavene i noe du har hjemme, som avispapir, tapetrester, syltetøyglass eller tøystykker og bruk sløyfebånd som du kan bruke år etter år. Evt. papirbånd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s