Tiggerne i Kristiansand

Posted: 04/10/2013 in Filosofi
begging-1683496_640

Foto: Ben_Kerckx@Pixabay.com

Romfolk er en egen folkegruppe som opprinnelig kommer fra nord-India (Rajasthan) og er derfor ikke nødvendigvis rumenere (betegnelse på statsborgere i Romania). Man finner romfolk i de fleste land i Europa, spesielt i Spania. Romfolket har blitt forfulgt og sjikanert opp gjennom tidene. Under 2. verdenskrig fikk de samme behandling som jødene, og en halv million romfolk ble gasset ihjel. I Kristiansand har de opplevd å bli spyttet på, skjelt ut, sjikanert og truet. Noen har til og med stått på Vesterveien og tisset ned på sanitærbrakka. Og nå, latterliggjort i en blogg.

Romfolket i byen vår:
Kristiansand har de siste årene hatt besøk av en gruppe romfolk som stort sett kommer fra byen Târgu Jiu i Romania, som kommer for å tigge. Hovedgrunnen til at de tigger er at de ikke får jobb, og de er nødt til å ha inntekt for å kunne betale ned husene sine i Romania. De ønsker seg jobb, men det er vanskelig siden de fleste av dem er analfabeter og arbeidsmarkedet er trangt fra før, spesielt i Romania. De sover ute under Vesterveibrua, og kommunen har stilt en enkel sanitærbrakke med dusj og toalett til disposisjon. Mange trodde en slik sanitærbrakke ville føre til en invasjon av tiggere, men dette er ikke tilfelle. Det har ikke kommet flere tiggere av den grunn. Tiggerne kommer ofte om våren og blir her til kuldegradene blir altfor mange. Noen blir til over jul, for da er det mer penger å få. Da kulda bet som verst forrige vinter og flere av tiggerne var alvorlig syke, stilte Filadelfia overnattingsrom til disposisjon. Når de blir spurt i intervjuer om de er kriminelle, svarer de at romfolk er like forskjellige som andre folk. De aller fleste er lovlydige tiggere men at det kan forekomme kriminalitet blant enkelte av dem, noe som gjør situasjonen ekstra vanskelig for de lovlydige. Flere av romfolket i Kristiansand er kristne og går i kirken på søndagene.

Sjikane på nett
For en stund siden ble det opprettet en side på Facebook med tittelen «Få tiggerne vekk fra Kristiansand». Her ble det oppfordret til å sjikanere tiggerne, og noe av det verste jeg leste var oppfordring til å utføre vold mot dem.

For et par dager siden ble det lagt ut en bloggpost på internett (det aktuelle innlegget har de nå fjernet) som gikk ut på å gi terningkast til klærne til tiggerne. Folk reagerte med avsmak på dette, og NRK kjørte en sak der de intervjuet bloggerne. Da bloggerne, Rebecca Andersen og Carl-Erik Rasch-Haugen ble konfrontert med kritikken, forklarte de til NRK at de hadde et prosjekt på gang, som gikk ut på at folk har for tendens til å skjelle hverandre ut i kommentarfeltet og dermed diskutere seg bort fra saken. De fortalte videre til NRK at de på forhånd hadde forklart tiggerne hva dette «prosjektet» gikk ut på og spurt om lov til å ta bilder av dem. Dette er ikke sant ifølge den katolske presten, Christoforos Schuff, som daglig kommuniserer med tiggerne. Tiggerne har fortalt ham at bloggerne tok ett bilde av dem som skulle brukes i forbindelse med temaet tigging i en blogg, noe som i og for seg høres positivt ut. Bloggerne har selv fortalt at de gav tiggerne en 10-er (eller var det en 20-kroning?) for hvert bilde som ble tatt. I ettertid har de stadig forandret forklaring. Det er svært vanskelig å tro at dette «prosjektet» har noe rot i virkeligheten. Det vitner mer om en panisk forklaring som ofte oppstår når man blir tatt med buksa nede. Man kan tydelig se på bildene av tiggerne at de er tatt i smug fra avstand. Bloggerne har stadig forandret forklaring, og nå hevder de at dette prosjektet («Prosjekt X») som de kaller det, var noe som startet i juli i sammarbeid med en psykolog og en jurist. Bloggerne også sjikanert en prostituert på bloggen og sammenliknet henne med en skitten Mc Donalds-restaurant. I stedet for å  fortsette å spinne på et usynlig garn, burde de heller kastet inn håndkledet og beklaget offentlig det de har gjort mot disse tiggerne. Jeg er både for god humor og satire, men det å gjøre narr av folk som allerede ligger nede og prøve å bortforklare det med åpenbare løgner, bør de fleste spare seg for.

Kriminalitet
Når det gjelder kriminelle fra Romania (altså rumenere, ikke nødvendigvis romfolk), så har dette vært et problem de siste årene. Det har kommet bander til Norge der hovedformålet er å bedrive kriminell virksomhet, alt fra å selge uekte gull og sølv, til å stjele båtmotorer, verktøy, kobber og andre ting som har salgsverdi. Det betyr dermed at disse bandene av rumenere ikke trenger å ha noe med romfolket å gjøre. I England har de hatt problemer med organisert tigging. Her det romfolk som bor fast i leiligheter i London og som livnærer seg ved tigging. Her er det bakmenn som styrer denne formen for tigging og pengene går ofte til mafiaen i Romania. Det ligger en dokumentar om dette på Youtube.

I Norge er det svært lite organisert kriminalitet/tigging. Den eneste organiseringen her er at tiggerne kommer hit i samme bil og at de bor i samme leir. Noen har også lånt penger med høye renter for å komme seg til Norge. Det finnes lite av bakmenn blant den tiggingen som foregår her. En av grunnene til det er tiggerne ikke får inn nok penger til at dette lønner seg. NRKs Brennpunkt har laget en dokumentar der følger tiggerne fra Oslos gater og helt hjem til huset deres i Romania. Den anbefales!

Hva kan vi gjøre for dem?
De fleste velger å si at vi må «hjelpe dem i deres eget land». Dette er vanskelig. Det er økonomisk krise i Europa, og Romania er fra før et fattig land.

Save

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s