Tips til nye akvarister

Posted: 22/02/2013 in Filosofi
trilineatus2-small

Foto: Karine T. Knudsen@Titanica Art

 1. Alle akvarister gjør feil, men tar du forhåndsregler vil du slippe unna endel problemer.
 2. Filteret i akvariet bør være innkjørt med snille bakterier før du har oppi fisk. Dette kan ta fra 4-6 uker. Hvis du likevel vil ha fisk oppi med en gang, må du være forsiktig med foring, ikke ha oppi mye fisk og bytte vann ofte til filteret er innkjørt.
 3. Kjøp fisk som går bra sammen. Dvs at de skal ha samme vannkjemi og temperatur og at de er snille mot hverandre.
 4. Ikke ha for mye fisk i forhold til vannmengde. Sett deg inn i egenskapene til fisken (størrelse, behov) før du anskaffer den.
 5. Vær obs på at endel akvariebutikker prøver å selge deg ting du ikke trenger.
 6. Prøv å la fiskene være i fred så mye som mulig. Unngå å romstere unødvendig i akvariet.
 7. Ha jevne vannbytter for å øke fiskens trivsel. En kjøreregel er å bytte 30% av vannet om gangen. Hyppigheten avgjøres av hvor mye fisk og hva slags fisk du har.
 8. Pass jevnlig på at filter og varmekolbe fungerer som det skal.
 9. Såpe ødelegger fiskens beskyttende slimhinne og skal derfor aldri benyttes i akvariesammenheng.
 10. Sett akvariet på en plass i huset der det er rolig og ikke altfor mye/brå trafikk.
 11. Det er lurt å unngå å få sollys på akvariet, for dette bidrar til oppblomstring av alger som kan ødelegge sikten.
 12. Har du mye alger er det lurt å bruke hurtigvoksende planter som «spiser opp» næringen i vannet så det ikke blir så mye alger. Det er også lurt å fore forsiktig, samt ikke ha for lang lystid. En pumpe med UV-lampe vil også hjelpe mot alger.
 13. Husk at akvariet skal stå på et bord som er sterkt nok til å holde det. Akvarier veier mye med grus/sand og vann. Akvariet skal alltid stå i vater slik at det ikke står i spenn, og understellet skal ikke gi etter.
 14. Stress, dårlig vannkvalitet og overforing kan føre til sykdom.
 15. Vær forsiktig ved bruk av magnetskrape siden dette lett kan ripe opp glasset om det er sandkorn i skrapen.
 16. For å unngå å få akvarievann i vrangstrupen ved vannbytte, er det lurt å benytte en gjennomsiktig slange, eller å fylle den med vann før du begynner å tappe ned.
 17. Fisk skal, som andre kjæledyr, ha daglig tilsyn.
 18. Vær obs på at gjenstander du har i akvariet ikke er giftige for fisken eller løser seg opp. Det beste er å bruke naturlige dekorasjoner som planter, røtter og steiner.
 19. Det er lurt å skylle sanda/grusen før du har den oppi akvariet for å unngå at vannet blir tåkete.
 20. Fisker liker å ha et sted å gjemme seg. De blir ofte tryggere, trives bedre og kommer mer frem hvis de har en stein eller en rot de kan gjemme seg bak. (NB! Store røtter kan senke ph-en i vannet)
 21. Hvis du må håndtere og flytte fisk, så vær varsom så du ikke skader dem.
 22. I blant må man rense filteret. Ta ut overflødig slam og skyll svampene/filtermateriale i en bøtte med akvarievann. Svampene/filtermaterialet skal aldri skylles under springen, for da forsvinner de snille filterbakteriene, og filteret må kjøres inn på nytt.
 23. Noen fisk trives bedre med hardt vann, spesielt levendefødere som guppy, platy, sverddrager og molly. Dette betyr at vannet bør ha mer kalk og høyere ph. For å øke hardheten tilsettes GH-pulver. PH-pulver øker PH-en, og KH-pulver gjør at PH-verdien ikke svinger så mye mellom natt og dag (plantene danner mer CO2 når det er mørkt).
 24. Fisk liker, som oss mennesker, gjerne litt variasjon i kosten. Det kan derfor være lurt å variere mellom flakfor, tabletter, mygglarver, krepsdyr etc. Frossenfór kjøpes på dyrebutikken.
 25. Har du helglassakvarium, dvs at det ikke er ramme rundt, er det lurt å ha liggeunderlag under det som hjelper med å fordele vekten. Pass på at det ikke ligger biter av stein/sand under akvariet. Dette kan sprekke bunnglasset.
 26. Må du ta liv av fisk pga sykdom eller av andre årsaker, så sørg for at dette blir gjort så humant som mulig. Store fisker kan være vanskelige å avlive siden de tåler endel. Noen mener man kan ta fisken over i en bøtte og dryppe nellikolje i. Dette vil berolige fisken og gjøre den døsig, så det blir enklere å ta livet av den. Mindre fisk kan man hurtig slå ihjel ved hjelp av f.eks en hammer/klubbe. NB! Fisk skal aldri kastes i toalettet!

Save

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s