Hundeoppdrett på villspor

Posted: 19/12/2012 in Filosofi

Hundeutstilling og oppdrettere må ta på seg skylden for at flere av de mest kjente hunderasene rett og slett er «avlet i stykker». De har avlet opp hunder som ikke lengre kan føde naturlig, hunder som ikke kan overlever uten operasjoner, hunder som ikke kan gå fordi «bakparten henger og slenger», hunder som sliter med å puste og hunder som daglig har store smerter pga innavl. Dette gjelder heldigvis ikke alle hunder, men det er lurt å skaffe seg god informasjon om hundeoppdrettere før man kjøper en valp. De som kjøper valper fra oppdrettere som avler på «rasetypiske» hunder, bidrar til å opprettholde dette dyreplageriet. Her er noen bilder som sammenlikner hvordan den originale rasen så ut da den var frisk, og hvordan mennesker har «ødelagt» rasen.
Bildene under her er hentet fra dokumentaren «Pedigree Dogs Exposed«. Dette er en BBC-dokumentar som handler om veterinærer som slår alarm pga at mange originalt fantastiske hunderaser blir «avlet i stykker», noe som skaper store smerter og problemer for hundene det gjelder. De som står bak filmen har også en blogg det er verdt å følge.


I fjor vinter var jeg vitne til at min søster sin dansk-svenske gårdshund var ute og lekte. Da kom mopsvennen hans forbi, som ville være med i leken. De løp rundt hverandre og lekte. Etter ca. et halvt minutt segnet mopsen om og lå stille i gata. Den  kunne ikke bevege seg, den slet veldig med å puste og jeg var redd den skulle omkomme. Altså, etter 30 sekunder med lek var den «ferdig». Den klarte ikke å få nok oksygen. Mopsen er avlet med så kort neseparti at neseanatomien ikke kan fungere som den skal. At en mops segner om etter 30 sekunder og/eller at den «snorker» er et dårlig tegn.
Her kan du se «Pedigree Dogs Exposed på Youtube».
Her er oppfølgeren «Pedigree Dogs Three Years On».

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s