Det finnes gærninger i alle religioner

Posted: 10/10/2012 in Filosofi
Tags: , , , , , , , ,

De aller fleste muslimer er som deg og meg. De gjør sitt daglige arbeide, steller for familien, gir hverandre gaver og søker etter kjærlighet. Hva er det da som gjør at noen muslimer blir ekstreme og hater vesten og alt den står for? Dette kan sha flere og sammensatte årsaker. Asif Hayat hadde en fin kronikk i Aftenposten der han blant annet skriver:

«.. når USA har okkupert flere muslimske land og kaster bomber på befolkningen i en del andre, er det veldig vanskelig å argumentere foran de som blir bombardert av amerikanske fly at USA ikke er hele deres problem.»
avaaz
I tillegg til at familien deres kan være sprengt filler av USAs  klasebomber,  lever mange muslimer under svært fattige kår, mange er analfabeter og har ikke tilgang til den informasjonen vi har. I tillegg har mange  blitt undertrykt over lang tid og endel vokser opp med hat mot vesten fordi deres foreldre har lært dem dette. Hvis du tror at slike tilfeller kun kan skje iblant muslimer, så trenger du bare å dra ca 60 år tilbake og se hva som skjedde med Tyskland.  Det finnes mange årsaker til at folk blir ekstreme, og  ofte skyldes det vonde opplevelser de har hatt og hva de har blitt opplært til å tro.

Hvis vi i vesten ønsker at vårt demokrati skal slå røtter i muslimske land, så tror jeg ikke det hjelper å fornærme dem med karikaturtegninger av profeten dere. Det hjelper heller ikke å støtte Israel i sin bestialske okkupasjon av palestinske områder. Det hjelper ikke å bombe flere muslimske land i filler. Det hjelper heller ikke å tvinge dem til noe som helst. Det som kan hjelpe er å skape dialog, å få USA til å roe seg ned med krigene sine, å få israelske bosettinger til å trekke seg tilbake. Generelt å gi folk tilbake det som har blitt stjålet fra dem.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s