Fôrassosiert polyneuropati hos hest

Posted: 20/04/2012 in Filosofi
hest (418x640) (261x400)Har hesteeiere og fôrprodusenter blitt for gjerrige?

På de to siste årene har flere hester i Norge segnet om og dødd pga polynevropati.

«Polynevropati er en sykdom i nervesystemet som arter seg ved sykdomsmanifestasjoner i flere perifere nerver, hvor det kan være en rekke ikke-traumatiske årsaker, blant dem autoimmune sykdommer, genetiske sykdommer, forgiftninger, metabolske sykdommer, infeksjoner og andre systemiske sykdommer.» -Wikipedia

Veterinærer mistenker sterkt at årsaken er polyneuropati som skyldes ensilasjefôr.

Tidligere ble ensilasjefôr mest brukt til ku, gris og sauer. I de siste årene har flere hesteeiere begynt å bruke det. Ensilering er en konserveringsmetode som går ut på å syrne høy slik at det ikke trenger å være helt tørt før man pakker det. Dermed kan bonden høste mye gress av gangen, og han blir mindre avhengig av tørt vær. Slik kan han produsere mer fôr, og kan igjen selge det billigere.  Men hvor sunt er det egentlig? Mange som har prøvd ensilert fôr på hestene sine har gått tilbake til tørrhøy igjen, fordi hestene har fått løs mage og dårlig helsetilstand av det. Jeg tok kontakt med en veterinær som har studert denne sykdommen i over 15 år. Hun sier:

«Det har vært to staller (av alle steder jeg kjenner til siste 15 år) som fôret bare på tørt høy, så det kan derfor ikke utelukkes at de kan få det uten ensilert fôr, men sjansen er alstå tilsynelatende svært liten.»

Det vil si at i nesten alle tilfellene har det vært fôrt med ensilasje eller silo. En tankevekker?

Mer:
Nrk

Reklamer
Kommentarer
  1. Inger M. B.S. sier:

    Har foret hesten med ensilasj i 3 mnd. For det er bare det de forer med i den stallen hesten vår står nå. Hesten har hatt løs mage nesten hele tiden.Og det er det andre hester som også har. Så nå ser det ut til at jeg må gå over på den gml. måten, å fore med høy.

    • Kaja sier:

      Det tror jeg er veldig lurt! Det kan antageligvis ta litt tid før hestens fordøyelse begynner å komme seg igjen. Løs mage hos hest er symptom på at noe er galt, og du skal ikke se bort ifra at det er ensilasje som er årsaken. Lykke til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s