Diagnose: Myalgisk Encephalopati

Posted: 12/02/2007 in Filosofi

Eller rett og slett kronisk utmattelsessyndrom, om du vil? Jeg liker ikke ME-betegnelsen, for det er ingen som skjønner hva det står for. Frank sier jeg er «jævla slapp» og det beskriver sykdommen ganske bra, men det er noen flere ting man må ha for å kvalifisere seg til denne kjipe diagnosen.

Mange spør meg hva ME er og hvordan det utarter seg, og det skal jeg prøve å forklare nå. Å si at man er slapp er nok en underdrivelse. Det er heller en følelse av å konstant være tappet for energi – batteriet er kronisk flatt. Mange som har ME har også de andre typiske symptomene:

vedvarende influensaslapphet som ikke bedres etter søvn
vanskelig å få sove/ligger lenge våken før man klarer å sovne
kronisk øresus (ssssshhhh)
hodetåke (veldig dårlig konsentrasjon og hukommelse, hjernen «spinner»)
smerter i muskler og ledd
overfølsom for lyder, lys og, i blant, lukter
problemer med fordøyelsen
ømme lymfeknuter, sår hals
svimmelhet, hodepine

Det som også kjennetegner ME er at man blir enda verre om man presser seg. Dermed vil man oppleve at folk som ikke vet hvordan ME fungerer, vil gi råd om aktivisering og f.eks trening, noe som kan få fatale konsekvenser. Bare det å gå opp en trapp og hente posten, kan gi en følelse av å løpe maraton. Det er viktig å behandle en person med ME som man behandler en person med influensa (vær rolig, ikke press/mas, gi mye tid, vær tålmodig, lytt til pasienten!).

Hva skyldes ME?
ME kan oppstå av flere grunner, men i de fleste tilfeller er det forårsaket av et virus (vaksinevirus eller mononukleose), miljøgifter, komplikasjoner etter operasjon, flått (borreliainfeksjon). Noen mener at ME kan oppstå etter psykiske traumer – noe jeg ikke er helt enig i, i hvert fall ikke så lenge pasienten hevder at hun/han ikke har hatt noen fæle opplevelser. Jeg ser heller ikke helt hvorfor folk skal få bl.a. ømme lymfekjertler i halsen av traumer. Det er i den senere tid funnet sammenheng mellom vaksiner og ME, og dette er oppsiktsvekkende. Bl.a. regnes MMR-vaksinen som en typisk årsak til ME i visse kretser, men også vaksineeksperimentet som ble utført av staten i tiden 1988-1991 har for noen fått fatale konsekvenser, og ME har blitt en følge av det.

Fra Fritt Helsevalg og TV2s Dokument2
I tiden 1988 – 1991 ble 180 000 ungdomsskoleelever brukt som forsøkspersoner i statens store vaksineforsøk (hjernehinnebetennelse). Dette er det største medisinske forsøket noensinne på norske borgene. Ungdommene fikk igjennom en informasjonsfolder vite at «det er usannsynlig at det skal oppstå alvorlige bivirkninger», mens det i en samtidig Stortingsproposisjonen står at «.. alvorlige bivirkninger kan ikke utelukkes». Om dette er sannheten er det tydelig forskjell på mennesker. Visste politikerne mer enn de som faktisk fikk denne vaksinen?

Forresten! Visste du at Rubella/Røde Hunder-delen i MMR-vaksina er dyrket frem fra et abortert foster?
Hva er RA 27/3? (Hentet fra boka Vaksinasjon av Rolf E. Hanssen)
«Denne komponenten (RA 27/3) er hovedingrediensen i Røde hunder-delen av MMR- vaksinen. Dette er et virus som er dyrket frem fra et abortert foster i 27. svangerskapsuke. R=rubella(røde hunder) A=abortion (abortert) 27=27. uke og 3=3. forsøk. Jeg ser at folkehelseinstitutet har «dysset ned denne komponenten». De hevder at dette stammer fra medisinske forsøk som ble gjort på 60-tallet, men sannheten er at første gang RA 27/3 ble introdusert, var i 1979. Denne komponenten brukes i alle MMR-vaksiner. Jeg lurer på hva dobbelmoralistene i KRF med Høybråten i spissen mener om denne bruken av menneskekomponenter i «forebyggende helsearbeid» når han offentlig går ut og sier at han vaksiner sine barn med MMR, og samtidig tar avstand i fra å forske på aborterte fostre. KRF har til og med fått vedtatt dette i stortinget. (kan jo hende at han ikke visste dette da, for han kan jo ellers alt om alt).»

Reklamer
Kommentarer
  1. bck sier:

    >Bra innføring i ME :)Det er interessant å følge med på forskningen rundt syndromet. Jeg synes det er på tide de får litt mer klarhet, så de kan finne sikrere måter å stille diagnosen på. Mange feil blir gått for tiden.Det kan være ganske frustrerende og slitsomt å være slapp, men smertene som gjør pasientene sengeliggende virker forferdelige.Håper de finner ut av alle mekanismene rundt ME. Tilfellene ser ut til å øke. Enda en moderne livstil-sykdom? .. :/Jeg er sikker på det kan både forebygges og leges.

  2. bck sier:

    >erhm …feil blir vel GJORT, ikke GÅTT.;)

  3. Karine T. Knudsen sier:

    >Du kan si «begått» :)Ja, ME er mystisk og skremmende, og jeg tror det er viktig å finne den riktige årsaken for å lettere kunne takle og innfinne seg med sykdommen. Noe de har forsket på i det siste er binyrehormonene (adrenalin og kortisol) i forbindelse med ME. Det kan virke som om disse hormonene «løper løpsk» hos folk med ME. Når man får et virus (fra vaksine eller annet) så setter kroppen igang storproduksjon av adrenalin, og hvis kroppen ikke klarer å ta seg av viruset så fortsetter den å pumpe kroppen full av adrenalin, noe som kan føre til fullstendig kollaps og utmattelse. Kroppen jobber på «høygir» hele tida, og derfor har mange ME-pasienter svært vanskelig for å sove godt og konsentrasjonen er veldig dårlig. Jeg skal prøve å finne mer om dette på nettet. Takk for kommentar, søta 🙂 Og du får gi gubben en bursdagshilsen fra meg. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s