>Mobbing.

Posted: 18/12/2006 in Filosofi

>
Jeg har aldri selv blitt mobbet eller vært vitne til utstragt mobbing, men dette er et emne som provoserer meg veldig likevel. Hvorfor?

Et av de flotteste menneskene jeg vet om ble sterkt utsatt for mobbing, rettere sagt terrorisering gjennom både barne- og ungdomsskolen. De kalte henne stygge ting, helte melk i penalet hennes, stimlet seg rundt henne og pekte og lo, og fysisk mishandlet henne. Det fortsatte slik på barneskolen og da saken blitt tatt opp på ungdomsskolen ble det foreslått at mobbeofferet (!) skulle bytte skole, noe jeg ser på som helt vanvittig. Hva skjer da? Mobbeofferet blir sett på som problemet, mens mobberne finner seg raskt et nytt offer. I en mobbesituasjon er det ofte tre parter: de som mobber, den/dem som blir mobbet og resten av klassen som står rundt og er for feige til å gripe inn, selv om de føler at det som skjer er grusomt og bidrar til en utrygg klassesituasjonen. I de færreste tilfeller finnes det en fjerdepart som har styrke og mot nok til å stå imot mobberne og stille seg på offerets side.

Det finnes også lærere som mobber enkeltelever. En kristen lærer henger ut en elev fordi eleven ikke er kristen. Det er helt forkastelig, spesielt for en lærer som skal være et forbilde.

Noen ganger kan det virke som om lærere er for feige til å ta opp problemer med mobbing. Kanskje de ikke tør å konfrontere foreldre? Eller kanskje de har for mye å gjøre, og trøster seg med at «det går nok over». Når det gjelder mobbesituasjoner bør det slås hardt ned på straks, og saken er ikke ferdig før mobbegjengen er splittet og den som ble mobbet kan føle seg trygg på skolen. Skolen er tross alt obligatorisk, og det er statens/lærernes ansvar at elevene føler seg trygge. Noen ganger lurer jeg på om det burde vært et eget fag på skolen: «Hvordan behandle andre mennesker og hvordan oppføre seg fint». Det kan virke som om enkelte barn rett og slett ikke har lært noe om dette. Foreldre bruker livet på å jobbe mest mulig og har ikke tid til barna, de aner ikke hvordan barna oppfører seg mot andre. Kanskje de tenker at det er skolen sin oppgave å oppdra barna, noe jeg selv ser på som en svært uheldig tanke, og lærere føler nok at foreldrene har ansvar for hvordan barna oppfører seg.

På skolen der nevøen min går, har jeg fått et veldig positivt inntrykk. De lærerne jeg kjenner til har vist seg eksemplarisk ang. håndtering av mobbing, og de setter stor pris på at foreldre gir beskjed og kommer med tilbakemeldinger. Mobbing blir slått hardt ned på.

Barn som mangler grunnleggende empati kan oppføre seg grusomt, og mobbing setter dype spor, som mobbeofre må bære med seg resten av livet. Mange ofre utvikler angst og kan gå inn i psykoser. I de verste tilfellene kan mobbing bidra til selvmord.

Jeg tror det kan bli slutt på mobbing eller i det minste bli redusert til et minimum, men da må lærere og foreldre få ut fingeren, og gjøre noe.

Til dere som mobber: Hva er det som får dere til å føle dere så små og svake at dere må tråkke på andre mennesker for å føle dere trygge?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s