Perfekte barn

Posted: 19/12/2005 in Filosofi

Jeg leste denne artikkelen i VG i dag, og jeg er veldig enig med Jesper Juul. Jeg synes dette er en viktig sak, og derfor valgte jeg å ta den med i bloggen min.

«Jo færre barn man setter til verden, jo mer opptatt er foreldrene blitt av at de skal lykkes. Nå advarer eksperter mot følgene.»

– Ikke prøv å være perfekte foreldre. Da legger du en tung bør på barnas skuldre, advarer den danske familieterapeuten Jesper Juul.
– Hvis foreldrene vil være perfekte, kan kun barna vise at de er perfekte. Bevisbyrden kommer til å ligge på barna, sier Juul til VG.

Lars Smith, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, mener det faktum at det fødes færre barn nå enn før i tiden, gjør at det blir større fokus på at barna skal lykkes. I sin seneste bok «Livet i familien» hevder Jesper Juul at «perfekte» foreldre er en tyngre bør for barna enn alkoholiserte eller psykisk syke foreldre, fordi den er meningsløs.
– Perfeksjonisme er ekstremt selvdestruktivt, og spesielt for menneskers nære relasjoner, mener Juul.

Han hevder at rundt halvparten av barna med såkalt perfekte foreldre vil gjøre alt de kan for å leve opp til glansbildet inntil de når puberteten mens den andre halvparten vil gjøre hva de kan for å motbevise at de har en perfekt mor eller far.

Problemfrie
Juul tror vi er på vei inn i perfeksjonismens tiår og at det i bunn og grunn handler om at foreldrene vil at barna skal være velfungerende – det vil si problemfrie – og lykkelige.
– Men barna kan komme til den konklusjon at det er forbudt å være ulykkelig og holde opp å snakke med foreldrene når de har problemer, advarer Juul, som råder oss til å være en så god mor eller far som vi kan og lære av egne feil og dumheter.

Tendens
Lars Smith, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, vet ikke om vi nå ser konturene av en trend hvor foreldre i større grad enn tidligere prøver å være perfekte. Dette er i alle fall ikke dokumentert, mener Smith.
– Men vi ser kanskje en tendens til at en del ting som før bare var litt særegenheter hos barn og voksne, nå får diagnoser, sier professoren.
– Vi vil at ting skal være perfekte, hvis ikke vil vi ha en grunn. Mange foreldre er glad når barna får en diagnose, særlig ADHD. Da skjønner de hvorfor barnet ikke er så vellykket, sier Smith.

Han tror at det faktum at det fødes færre barn nå enn før i tiden, kan være en av årsakene til at foreldre gjerne vil at barna skal lykkes.
– Når man endelig er kommet så langt i livet at man tar seg tid og råd til å få barn, er det viktigere at det ene eller de to barna man får, blir et vellykket prosjekt enn i tidligere tider hvor barna bare kom, sier Lars Smith.

(VG 19.12.05 kl. 07:26)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s